Niet, Pink Panker


sobota, 21. decembra 2019 ob 21:00

KAK Ormož & MCO

predstavljata

NIET
https://www.facebook.com/nietofficial

PINK PANKER
https://www.facebook.com/pink0panker

Vstopnina: 8€ z rezervacijo, 10€ na dan koncerta brez rezervacije

Rezervacije na unterhund.klub@gmail.com s pripisom “ZA NIET”

Niet

Slovenska (nekdaj jugoslovanska) punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se hitro uveljavi kot ena najboljših zasedb tedaj zelo močne ljubljanske hard-core punk scene, pri čemer pa v nasprotju z ostalimi skupinami kmalu ubere samosvojo pot. Aprila leta 1984 Nieti posnamejo svoj prvi hit ‘Depresija’, ki mu poletiti sledili še dve alter-uspešnici, ‘Perspektive’ in ‘Ritem človeštva’. Po zmagovitem nastopu na tedaj največjem slovenskem rock festivalu novih skupin Novi Rock, so Niet prebijejo med glavna imena slovenske glasbene scene. Septembra 1984 v zgolj 200 izvodih izide njihova legendarna kaseta Srečna mladina, ki postane v naslednjih letih zagotovo največkrat presneta kaseta v zgodovini slovenske glasbe. Konec tega leta Niet posnamejo skladbo ‘Lep dan za smrt’, ki postane njihova največja uspešnica in ena najboljh prepoznavnih skladb slovenskega rocka v zgodovini.
Na začetku leta 1985 je skupina na turneji po Franciji, kamor se še enkrat vrne z dvema nastopoma v Parizu. Na domači sceni igrajo na številnih nastopih in festivalih po Jugoslaviji ter z nekaterim velikimi svetovnimi punk imeni, med drugim z Angelic Upstarts, Youth Brigade… Spomladi tega leta so Niet izbrani v finale tedaj največjega festivala mladih jugoslovanskih skupin – Yurm v Zagrebu, septembra pa vrnejo na Novi rock – tokrat že kot gostje. Iz leta 1985 prihajata tudi dve veliki uspešnici Nietov, ‘Vijolice’ in ‘Februar’.
Marca 1986 morajo Niet zaradi odhodov na tedaj obvezno služenje vojske začasno prekiniti kariero. Po dveh letih so za nekaj mesecev znova združijo, in tedaj nastanejo zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem.
Maja 1991 Primož umre zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti pa se v redaj že samostojni Sloveniji med mladimi začne prava Nietomanija. Priložnost naposled izkoristijo tudi založbe in začnejo izdajati številne CD-je s studijskimi in živimi posnetki. Priredbe vseh 23 do tedaj posnetih skladb izidejo tudi na CD-ju 23 različnih znanih skupin iz Slovenije, pa tudi drugih republik nekdanje Jugoslavije pod naslovom To niso Niet!.
Ko je kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, se skupina v začetku leta 2008 vrne z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008 prirediijo veličasten vrnitveni koncert pred 3000 ljudmi v razprodanih ljubljanskih Križankah. Sledi slovenska turneja ter dve novi veliki uspešnici ‘Bil je maj’ in ‘Vsak dan se kaj lepega začne’. Decembra istega leta Nieti presenetijo s kritiško izjmeno pohvaljenim živim CD in DVD-jem Niet – Izštekani, na katerem ‘unpluged’ verzije skladb nadgradijo z godalnim kvartetom in klavirjem.
Leta 2009 izdani singel Čas za revolucijo napovede izid prve „prave“ plošče Nietov, ki pod naslovom Trinajst izide aprila 2010. Album doseže 2. mesto na uradni lestvici prodaje plošč v Sloveniji, številne uspešnice (Dekle izza zamreženega okna, Beli prah, Ti in jaz in noč in večnost, Tujca…) pa prva mesta na lestvicah singlov. Promocijski koncert ob izdaji CD-ja in LP-ja maja 2010 znova napolni Križanke, obenem pa prinese tudi slovo originalnega basista Aleša Češnovarja.
Jeseni 2011 se skupina loti novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači. Ta, v veliki meri zaradi glasbe, na Tednu slovenske drame, dobi nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru strokovne žirije.
Leta 2014 začnejo Nieti delo na novi plošči. Prvi singl Mislila sva, da nama bo uspelo je izšel junija letos, plošča z naslovom V bližini ljudi pa bo predvidoma zunaj sredi septembra. Producentsko taktirko je od legendarnega Buldožerja Boruta Činča, ki je bil producent od samega lačetka delovanaj skupine in v veliki meri zaslužen za zvok Nietov, prevzel Žare Pak.
Skoraj istočasno, konec julija, bo pri švedski založbi Ne records izšla tudi vinilka Srečna mladina, na kateri bo znova oživela legendarna kaseta iz leta 1984.

Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=A4m4rgTtLjA
__________________________________________________

Pink Panker

Igor Bašin za sigic.si:

“… In ko bom naslednjič spet izpostavljen blebetanju kakega osivelega pankerja, da danes ni punka in upora, mu bom zalučal v ušesa pastirske psalme, pardon, Pastirske pesmi. Punk’s not dead!”
Več na: http://www.sigic.si/tukaj-in-zdaj.html

Matej Mrevlje za zvpl.com :
“… Ko vas jebe, nisem zato tukaj. Pejte jih raje fakin poslušat, ker plata je eno, nastopi v živo pa čisto nekaj drugega in Pink Panker oba »testa« izdelajo z odliko. Energija, ki se vali z odra med občinstvo jasno kaže, da fantje trdno stojijo za svojim delom in idejami.”
več na: http://www.zvpl.com/glasba/recenzije/pink-panker-pastirske-pesmi/

Sandi Sadar Šoba za rockonnet.com:
“… Pastirske pesmi je po prvem EP-ju z naslovom Golazn je treba potovčt korak naprej v smeri revolucije ter direktne konfrontacije z bedo sveta. Že po prvem posluhu je jasno, da se pod starikavo, a udarno dormo garažnega »fakofa« nesprejemljivosti skriva bogati paket dobrega muziciranja, prodornih parol ter pravega temperamenta.”
več na: http://www.rockonnet.com/2016/04/pink-panker-pastirske-pesmi/

Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=aXBlUB4ZBWg

Pastirske pesmi: https://www.youtube.com/watch?v=ccmdSfG87I8