Kritični kotiček: ponovno bujenje ideologij zla


sobota, 11. septembra 2021 ob 17:30

Okrogla miza se bo začela s projekcijo filma »Dnevnik Dijane Budisavljević« ob 17.30h. Po projekciji sledi okrogla miza z gosti.
Gosti okrogle mize bodo:

Silvestar Mileta

Magister zgodovine in komparativne književnosti. Končal na Filozofski fakulteti v
Zagrebu. Predava kolegije iz zgodovine hrvaškega filma na fakulteti Hrvatski studiji in na Croaticumu, oddelku za kroatistiko Filozofske fakultete v Zagrebu. Bil je izvršni urednik filmskega časopisa Hrvatski filmski ljetopis in stalni sodelavec filmološko-filmofilskega magazina Filmonaut, svoje tekste in komentarje o filmu pa je objavljal v monografijah o klasičnih režiserjih (Tanhoferju, Papiću, Babiću), oddajah hrvaške radiotelevizije, na portalu Kulturpunkt.hr ter drugje. Naredil zgodovinsko analizo in
raziskavo za film Dnevnik Dijane Budisavljević.

Vesna Vuk Godina

Doktorica socioloških znanosti in predavateljica socialne in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Mariboru in na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.Je predavateljica na mariborski Filozofski fakulteti in na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je vodila Center za antropološke raziskave. Leta 2003 je kot Fulbrightova štipendistka raziskovala in poučevala na Havajski pacifiški univerzi v Združenih državah Amerike. Je tudi članica Mednarodne zveze za antropološko in etnološko znanost (IUAES), v okviru katere je leta 1995 ustanovila komisijo za teoretsko antropologijo (COTA), ki ji je veliko let tudi predsedovala in je soustanoviteljica komisije za etične odnose (COER).Njena bibliografija obsega več kot 600 bibliografskih enot. V Sloveniji velja zaradi svoje strokovnosti in pronicljivosti za eno najbolj branih slovenskih družbenih kritičark, Delove priloge Ona, sobotne priloge Večera, revije Viva in drugih medijev. Napisala je knjige: Socializacijska teorija Talcotta Parsonsa (1991), Antropološke teorije. Izbrana poglavja iz zgodovine antropoloških teorij (1998), Havaji na papirju (2005) in Zablode postsocializma (2015).

Svetlana Slapšak

Literarna zgodovinarka, antropologinja in klasična filologinja. Živi in dela v Ljubljani. Svetlana Slapšak je leta 1971 diplomirala iz klasične filologije na Filološki fakulteti v
Beogradu, leta 1975 tam magistrirala, doktorirala pa leta 1984 z disertacijo Vukov Rječnik i prevedenice sa grčkog. Na Inštitutu za književnost in umetnost v Beogradu je bila do leta 1988 znanstvena sodelavka. Leta 1986 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani postala docentka za srbsko in črnogorsko književnost. Avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in preko 1000 esejev. Kolumne piše za Večer (Maribor, 1999- ) ter je glavna in odgovorna urednica beograjskega strokovnega in literarnega časopisa ProFemina.

Dogodek je organiziran kot opomin na bujenje ksenofobije, rasizma, homofobije, šovinizma, islamofobije… Vsem tistim, ki se do sedaj niso odločno odzvali na relativizacijo in revizionizem, povezan z fašizmom in nacizmom. Zraven tega  bo dogodek imel učni karakter, saj bodo na njem sodelovali dijaki iz Gimnazije Ormož.