Čarli Grmič: Olje na platno – razstava likovnih del


petek, 23. septembra 2011 ob 20:00

Kulturno alternativni klub Ormož vabi na

Otvoritev razstave likovnih del
OLJE NA PLATNO
Avtor: Čarli Grmič

V petek, 23.9.2011 ob 20h v Unterhundu, Ormož
Vstop prost!

 

O avtorju:

Začelo se je že v otroških letih, slikal je na vse površine, ki so mu bile pri roki. Tudi na polomljeno okensko steklo, kar z akvarelnimi barvami, ki so jim v šoli rekli vodenke. Mama mu je, najmlajšemu od petih otrok, kupila prave oljne barve, s starejšim bratom pa je spoznaval Maribor, namesto po bifejih je hodil po galerijah. “Črna ovca družine”, svojeglav, a mami posebej pri srcu.
Nomadski duh ga je odnesel po svetu, v Afriki je za preživetje lovil škorpijone in slikal na ulici, od severnoameriških Indijancev se je naučil plesti amulete, bil je pri Aboriginih v Avstraliji, hodil je po mestih Južne Amerike, bil na Japonskem, na Baliju…tam nekje se je zaljubil v budizem. “Buda je zame iskren, naiven, miroljuben tip,” pove, kot bi opisoval sebe.
Če bi se moral odločiti, katerim deželam so podobna njegova platna, bi izbral Afriko. “Tunizija, Libija, Gana, Južnoafriška republika, ja, Afrika, njene puščave, njeni ritmi…” Nikoli ne slika brez glasbe, s potovanj vselej prinaša tudi muziko in oblačila. Konfekcije ne prenese, v nobenem pogledu.
Odkar ve zase, rad slika, za svoje prve samostojne razstave pa se je odločil po nagovarjanju prijateljev in hčerke Hane. Predstavil se je tudi v Celju, v mestu, kjer zadnja leta živi in ustvarja, v mestu, ki je postavilo spomenik eni najbolj samosvojih popotnic vseh časov, Almi M. Karlin. Kot njej je morda tudi njemu Celje le malo daljša postaja, navdih pa je prinesel s seboj. Rad ima velika platna, vodenke je zamenjal z oljnimi barvami, otroško veselje pri slikanju je ostalo.
Igra se s prelivanjem barv, ne skrbijo ga akademska pravila in omejitve, ne boji se figuralike, ki se včasih pojavi kot naključje v tonskih prelivih ali kot naivni črtni izris čez barvno ozadje. Včasih se zgodi pravi metež barv, ki pa se mora, preden prelijejo belino platna, najprej prebiti skozi Čarlijeve notranje pokrajine. A kdo bi vedel, kje natančno je rojstni kraj njegovih slik ?

Tanja Plevnik, prof. lik. umetnosti