25 LET HRUPA: Niet, Kreshesh Nepitash, The Kojn


sobota, 26. decembra 2015 ob 21:00

25_let_hrupa (580 x 224)

K.A.K Ormož ponosno predstavlja

NIET
https://www.facebook.com/nietofficial/?fref=ts

KRESHESH NEPITASH
https://myspace.com/kresheshnepitash

THE KOJN
https://www.facebook.com/The-Kojn-1615522198684003

Vstopnina: 7€

 

NIET:

Slovenska (nekdaj jugoslovanska) punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se hitro uveljavi kot ena najboljših zasedb tedaj zelo močne ljubljanske hard-core punk scene, pri čemer pa v nasprotju z ostalimi skupinami kmalu ubere samosvojo pot. Aprila leta 1984 Nieti posnamejo svoj prvi hit ‘Depresija’, ki mu poletiti sledili še dve alter-uspešnici, ‘Perspektive’ in ‘Ritem človeštva’. Po zmagovitem nastopu na tedaj največjem slovenskem rock festivalu novih skupin Novi Rock, so Niet prebijejo med glavna imena slovenske glasbene scene. Septembra 1984 v zgolj 200 izvodih izide njihova legendarna kaseta Srečna mladina, ki postane v naslednjih letih zagotovo največkrat presneta kaseta v zgodovini slovenske glasbe. Konec tega leta Niet posnamejo skladbo ‘Lep dan za smrt’, ki postane njihova največja uspešnica in ena najboljh prepoznavnih skladb slovenskega rocka v zgodovini.
Na začetku leta 1985 je skupina na turneji po Franciji, kamor se še enkrat vrne z dvema nastopoma v Parizu. Na domači sceni igrajo na številnih nastopih in festivalih po Jugoslaviji ter z nekaterim velikimi svetovnimi punk imeni, med drugim z Angelic Upstarts, Youth Brigade… Spomladi tega leta so Niet izbrani v finale tedaj največjega festivala mladih jugoslovanskih skupin – Yurm v Zagrebu, septembra pa vrnejo na Novi rock – tokrat že kot gostje. Iz leta 1985 prihajata tudi dve veliki uspešnici Nietov, ‘Vijolice’ in ‘Februar’.
Marca 1986 morajo Niet zaradi odhodov na tedaj obvezno služenje vojske začasno prekiniti kariero. Po dveh letih so za nekaj mesecev znova združijo, in tedaj nastanejo zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem.
Maja 1991 Primož umre zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti pa se v redaj že samostojni Sloveniji med mladimi začne prava Nietomanija. Priložnost naposled izkoristijo tudi založbe in začnejo izdajati številne CD-je s studijskimi in živimi posnetki. Priredbe vseh 23 do tedaj posnetih skladb izidejo tudi na CD-ju 23 različnih znanih skupin iz Slovenije, pa tudi drugih republik nekdanje Jugoslavije pod naslovom To niso Niet!.
Ko je kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, se skupina v začetku leta 2008 vrne z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008 prirediijo veličasten vrnitveni koncert pred 3000 ljudmi v razprodanih ljubljanskih Križankah. Sledi slovenska turneja ter dve novi veliki uspešnici ‘Bil je maj’ in ‘Vsak dan se kaj lepega začne’. Decembra istega leta Nieti presenetijo s kritiško izjmeno pohvaljenim živim CD in DVD-jem Niet – Izštekani, na katerem ‘unpluged’ verzije skladb nadgradijo z godalnim kvartetom in klavirjem.
Leta 2009 izdani singel Čas za revolucijo napovede izid prve „prave“ plošče Nietov, ki pod naslovom Trinajst izide aprila 2010. Album doseže 2. mesto na uradni lestvici prodaje plošč v Sloveniji, številne uspešnice (Dekle izza zamreženega okna, Beli prah, Ti in jaz in noč in večnost, Tujca…) pa prva mesta na lestvicah singlov. Promocijski koncert ob izdaji CD-ja in LP-ja maja 2010 znova napolni Križanke, obenem pa prinese tudi slovo originalnega basista Aleša Češnovarja.
Jeseni 2011 se skupina loti novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači. Ta, v veliki meri zaradi glasbe, na Tednu slovenske drame, dobi nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru strokovne žirije.
Leta 2014 začnejo Nieti delo na novi plošči. Prvi singl Mislila sva, da nama bo uspelo je izšel junija letos, plošča z naslovom V bližini ljudi pa bo predvidoma zunaj sredi septembra. Producentsko taktirko je od legendarnega Buldožerja Boruta Činča, ki je bil producent od samega lačetka delovanaj skupine in v veliki meri zaslužen za zvok Nietov, prevzel Žare Pak.
Skoraj istočasno, konec julija, bo pri švedski založbi Ne records izšla tudi vinilka Srečna mladina, na kateri bo znova oživela legendarna kaseta iz leta 1984.

Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=A4m4rgTtLjA

KRESHESH NEPITASH:

»Kreshesh Nepitash« je petčlanski HardCore band iz Trbovelj, ki je s svojim ustvarjanjem začel ob koncu leta 2004. Vsakodnevne vaje in preživljana časa v prostoru za sproščanje jeze so jih pripeljale do prvega koncerta. Odziv publike je bil dober, tako da so kaj kmalu dobili ponudbe za nadaljnje koncerte, s ponosom stopili ob bok hrvaškim legendam Hladno Pivo in se s tem predstavili širši publiki. Leto 2006 je bilo aktivno, posneli so prvi demo in koncertirali po raznih slovenskih klubih. Vse skupaj se je nadaljevalo v standardnem ritmu ki jih je pripeljal do studia, kjer so izdali svoj prvenec »Life is on the line« 2007. Ker se je band začel pojavljati tudi na spletu, jih je opazila Srbska HC organizacija Fight For, ki jih je povabila na festival v Beograd in jih kot predstavnike Slovenije uvrstila na kompilacijo HC bandov »Unity call for a white city«. Leta 2008 je prišlo do spremembe v postavi banda, dobili so novega kitarista, ki je v band poleg novih idej pripeljal tudi ostrejši, trši in konkretnejši zvok. Prenovljena ekipa je začela ustvarjati komade, opredeljene kot tipični New York HC stajl, kar so dokazali na odmevnejših koncertih, kjer so kot predskupina igrali z bendi svetovnega kova (Terror, No Turning Back, Down to Nothing, Miles Away, Cruel Hand, The Last Charge, Toy Dolls…) V letu 2009 so izdali album na katerega pravijo da so res ponosni, tudi mnenja aktivnih na glasbenem področju so pozitivna, pravijo da je izdelek med najbolšimi na slovenski HardCore sceni. Govorimo o albumu »a piece of anger« o katerem bo verjetno slišati še dosti.

Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=hJcrLJgaWKo

THE KOJN:

Noise/Rock duo iz Črnega grabna…..
“…Občutek primitivne živalskosti, ki ga brez dvoma oddajata med poslušalce, v tem primeru pač prevlada nad pravili, ki se jih zavestno ne držita. Kratko, a sladko.” (MARŠ)

Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=fv03njBVlM0